Tulearas kotons

2 min


“Coton” ir franču vārds, kas nozīmē kokvilnu. Kā norāda nosaukums, Tulearas kotona vislabākā iezīme ir tā spalva, kas ir pūkaina un maiga. Pūkaini mati aptver plānas, viegli muskuļotas priekšējās ķepas. Dažiem ir nedaudz dzeltenīgi marķējumi uz ausīm. Ieteicams izmantot kucēnu skolu un paklausības apmācību. Viņus nedrīkst ilgstoši atstāt bez uzraudzības. Tie ir ļoti izturīgi un universāli, izcili visu veidu suņu aktivitātēs, sākot no veiklības līdz terapijai.

Tulearas kotons

Galvenie raksturlielumi:

Augums:  25-30 cm

Svars:  5-8 kg

Dzīves ilgums: 14-16 gadi

Vēsture: Kotons nāk  no Madagaskaras salas, pie Āfrikas krastiem Indijas okeānā. Šķirne ieguva savu nosaukumu no franču vārda kotona, kas nozīmē “kokvilna” un no Madagaskaras Tulearas ostas. Tulear kādreiz bija populāra Indijas okeāna kuģu tirdzniecības osta, un tiek uzskatīts, ka aptuveni 15. vai 16. gadsimtā Eiropas tirgotāji Madagaskarā ieveda dažādus Bišona tipa suņus. Iespējams, ka šī šķirne attīstījās no šo Bišonu krustošanās. Tiek pieņemts, ka viņu skaistuma un sirsnīgas personības dēļ šie suņi tika piedāvāti karalim. 17. gadsimtā Kotonu de Tulearu pieņēma valdošā “Merina” cilšu monarhija, un bija aizliegts, ka kādam citam pieder šķirne. Tādējādi par šķirnes dominējošo nosaukumu  kļuva “Karaliskais Madagaskaras Suns”.

Personība: Šīs šķirnes suņi ir sirsnīgi, inteliģenti, dzīvīgi, rotaļīgi un skaļi.

Dzīves stils: Šie suņi ļoti labi jutīsies dzīvojot dzīvoklī, bet vēl labāk justos vismaz ar mazu pagalmu.

Bērniem draudzīgi: Šie suņi ir piemēroti ģimenēm ar bērniem, jo ir rotaļīgi, aktīvi un sirsnīgi.

Aktivitāšu nepieciešamība:  Kotoniem ļoti patīk spēlēties un peldēt. Tiem patīk plašas, atvērtas teritorijas, kur tie var izskrieties. Tie spēj nodarboties ar dažādiem suņu sporta veidiem. Lai arī tie ir ļoti aktīvi, tie spēs pielāgoties savas ģimenes dzīves veidam, ja tiks regulāri izvesti vismaz ikdienas pastaigā.

Biežas kopšanas procedūras: Tulearas kotonu unikālajā spalvā noteikti ir jāiegulda ievērojams laiks. Katru dienu tas ir rūpīgi jāizķemmē un jāmazgā vairākas reizes mēnesī. Tā spalvu nevajadzētu apgriezt.

Viegla apmācība:  Šie suņi ir gudri, bet var būt nedaudz spītīgi. Tas ļoti gaida saimnieka atzinību, tādēļ sods nebūtu labākais līdzeklis ātrai un kvalitatīvai suņa apmācībai.


Close