Čau-čau suns

2 min


Čau-čau ir Arktikas tipa suns, spēcīgs, stingri uzbūvēts un izturīgs, ar smagiem kauliem un spēcīgiem muskuļiem. Tā ir šķirne, kas piemērota vairākiem uzdevumiem – medīt, ganīt ganāmpulku un aizsargāt. Abiem spalvu kažoku veidiem ir vilnas apakšslānis, kas nodrošina lielu izolāciju no aukstuma. Šokējošās izteiksmes un melnā mēle ir būtiskas šķirnes tipa sastāvdaļas.

čau čau suns

Galvenie raksturlielumi

  • Augums: 46-56 cm
  • Svars: 20-32 kg
  • Dzīves ilgums: 13-15 gadi

Vēsture

Čau-čau suņa izcelsme meklējama Āzijā pirms tūkstošiem gadu. Kaut arī šīs šķirnes senči nav zināmi, šķirni var izsekot vismaz 2000 gadus pēc Ķīnas Hanu dinastijas. Sākumā tas tika izmantots  medību sporta suns, ko ķīniešu aristokrāti izmantoja fazānu medībās. Nosaukums “Chow Chow” ir iegūts no jēdziena, ko izmanto jūras kapteiņi, lai aprakstītu dažādu ķīniešu preču kravas kastu saturu, taču senatnē tas tika dēvēts par “čao-čao”, kas tulkojumā no ķīniešu valodas nozīmēja “visu redz”. Šie austrumu suņi kļuva populāri Viktorijas laikmetā Anglijā un vispirms parādījās Amerikas Savienotajās Valstīs 1890. Šodien, šīs šķirnes suņi galvenokārt ir ģimenes biedri un sargsuņi.

Personība

Cienīgs, pat sirsnīgs, čaučavs vada sevi arpārliecību, bet piesardzību. Tas ir neatkarīgs un spītīgs. Tas var būt agresīvs pret citiem suņiem, bet parasti tas ir labs ar citiem mājdzīvniekiem, ir nedaudz aizdomīgs un piesardzīgs kopā ar svešiniekiem. Tas ir nopietns un aizsargājošs, veltīts savai ģimenei.

Dzīves stils

Čau-čau suns jutīsies labi dzīvoklī tikai tad, ja tas tiks pietiekami fiziski noslogots. Tas ir salīdzinoši neaktīvs telpās, un tam pietiks ar nelielu pagalmu. Jāatceras, ka tie ir jūtīgi pret karstumu, var dzīvot ārā vēsākos laika apstākļos.

Nav bērniem draudzīgs

Šie suņi nav piemēroti ģimenēm ar bērniem.

Aktivitāšu nepieciešamība

Šīs šķirnes suņi var būt slinki, bet tie obligāti jāved ikdienas pastaigās. Suņi, kuriem nav iespēju doties ikdienas pastaigās, visticamāk, parādīs daudzas uzvedības problēmas.

Biežas kopšanas procedūras

Kopšana jāveic bieži, lai suņa mētelis būtu labā formā. Palīdzību varētu meklēt pie profesionāla suņu friziera.

Grūta apmācība

Čau-čau suns nav pazīstams kā visinteliģentākais suns pasaulē, bet dažišīs sugas pārstāvji mācīties prot ļoti labi un ātri. Daži eksperti saka, ka īsspalvainās šķirnes mācās ātrāk nekā garspalvainās šķirnes. Jebkurā gadījumā apmācībai jābūt konsekventai un stingrai. Daži suņi var būt izturīgi pret pavadām un siksniņām.


Close